Stookhuisje

stookhuisjeDe Koperen Knop krijgt een stookhok. Bij veel boerderijen stond vroeger een stookhuisje, hier in de streek ook wel stookhok genoemd. Ze waren ontstaan in de tijd van de – grotendeels – nog houten boerderijen, met rieten daken. Vanwege het brandgevaar wilde men in die boerderijen zo weinig mogelijk vuur maken. Daarom kwamen er op enige afstand stookhuisjes te staan, meestal dicht bij een sloot.

Vaak worden ze verward met bakhuisjes, maar hun functie is verschillend. Een bakhuis is van oorsprong de ruimte waar meerdere boerengezinnen hun brood bakten. Vaak stonden de bakhuizen bij de grootste boerderij en konden door iedereen worden gebruikt.

De functie van stookhuisjes beperkt zich tot de boerderij waar dit bij staat. Om het waswater te koken, of het voer voor de varkens. Ze werden ook gebruikt bij de slacht en later als berging van de tuinstoelen of als kinderspeelhok.

Het huisje dat hier in originele staat wordt herbouwd hoorde vroeger bij de boerderij tussen Binnendams 42 en 50. Het was jaren in gebruik als schuurtje. Na het overlijden van de laatste eigenares kwam het in bezit van de Diaconie van de Hervormde Kerk, die de grond wil verkopen voor woningbouw. Om die reden wordt het huisje op de oude plaats steen voor steen afgebroken en hier achter Museum De Koperen Knop weer opgebouwd. Dankzij de inzet van gulle geldschieters en enthousiaste vrijwilligers…