Waterpaspoort

waterpaspoortMuseum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam doet mee met het project waterpaspoort. In dat paspoort staan instellingen in Zuid-Holland Zuid, die een raakvlak hebben met het water. Omdat De Koperen Knop van oorsprong een waterboerderij is, past dit museum helemaal in dit project. Bij een bezoek aan een van de instellingen krijg je een stempels en vanaf vijf stempels maak je kans op een mooie prijs. 

In de vorige eeuwen is de Alblasserwaard meer dan 33 keer overstroomd. Door dijkdoorbraken of omdat de dijken te laag bleken om het hoog opgestuwde rivierwater tegen te houden. Elke keer moesten de bewoners van de streek met hun vee vluchten naar hoger gelegen stukken. Daarom bouwden de boeren vroeger vaak een waterboerderij. Een goed voorbeeld daarvan is de boerderij waar nu Museum De Koperen Knop in is gevestigd. Daar ligt de vloer van het voorhuis, waar het boerengezin vroeger woonde, ongeveer 80 cm hoger dan de rest van de boerderij. Maar er zijn meer kenmerken te ontdekken die verband houden met het aspect waterboerderij. Zo is er in de voorgevel een zogenaamde vluchtdeur, is de boerderij gebouwd op een woonheuvel en was er vroeger ook een waterstal. Dat was een stal op de verdieping. Maar ook in de museumtuin zijn elementen te zien, die de waterhuishouding van weleer tonen. Om het water uit het gebied te kunnen laten afvloeien maakten men vroeger greppels en sloten, die rondom de museumtuin heel goed te zien zijn.

Het is goed om het probleem van het alsmaar dreigende hoog water onder ieders aandacht te brengen. Daarom heeft het Erfgoedhuis Zuid-Holland een waterpaspoort gemaakt. Op die manier worden ook jongelui hierbij betrokken en tegelijkertijd wordt van zorg een uitdaging gemaakt. Dit paspoort kan gratis worden opgehaald bij de deelnemende instellingen. Ook bij Museum De Koperen Knop. Elke keer als je een bezoek brengt aan een van de deelnemende instellingen, krijg je een stempel.

waterpaspoort1Het paspoort is een van de activiteiten van de waterdriehoek in Zuid-Holland Zuid, waarin Dordrecht, Kinderdijk en de Biesbosch met elkaar worden verbonden. Museum De Koperen Knop ligt niet alleen daartussen, maar is ook het sprekend voorbeeld van de het waarom van het project waterdriehoek.

Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam) is open van dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur. Ook op tweede kerstdag is het museum open van 13.00-17.00 uur. Tot en met 7 januari 2017 is in het museum de expositie Licht van het Woord te zien, waarin alles draait om licht en verlichting in een sfeervolle expositie. Regelmatig zijn er bijzondere activiteiten.