Iconen – Hemelse Kleurenpracht

Icoon uit het Rijksmuseum in Amsterdam – Christus aan het kruis

Museum De Koperen Knop sluit 2017 af met een bij de tijd van het jaar passende expositie. Onder de titel Hemelse Kleurenpracht wordt er een uiteenlopende collectie Iconen tentoongesteld.

Bij de uitdrukking iconen zullen velen een associatie leggen met houten beschilderde panelen. Op de expositie wordt duidelijk dat onder iconen alle geschilderde en gebeeldhouwde objecten met een religieuze voorstelling worden geschaard. Iconen zijn niet zomaar kunstwerken met een religieuze voorstelling. Het vervaardigen van iconen is al eeuwen aan regels is gebonden.

Op de expositie komen naast elkaar zowel hedendaagse als iconen uit voorgaande eeuwen. Daardoor wordt de bezoeker ingewijd in de ‘iconentaal’ en krijgt deze meer inzicht in de ‘verering’ van de iconen door de Orthodoxe gelovigen.

Op dit moment wordt de expositie voorbereid, waarbij er contact is met een groep iconenschilders, voor het verzorgen van demonstratiedagen. Deze groep werkt nog op de oude manier. Daarnaast wordt met de gedachte gespeeld ook een lezing te geven en een kooroptreden te realiseren.

Om ook de jongeren voor het onderwerp te interesseren zal er contact worden  gezocht met lokale scholen, waarbij de leerlingen worden uitgenodigd een eigen iconostase te  maken met afbeeldingen van vandaag de dag en deze bij de expositie te betrekken.

De expositie zal een prachtig geheel vormen met de oude boerderij waarin Museum De Koperen Knop is gevestigd.

Vanaf 25 november tot en met 20 januari 2018.