Rond de Kraal – 17 maart tot en met 9 juni 2018

Arianne vd Gaag

Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam komt in het voorjaar van 2018 met een wervelende expositie getiteld ‘ROND DE KRAAL – in kunst en vormgeving’. De expositie zal aangeven dat de kraal een zeer veelzijdig begrip is, met tal van toepassingen. Tijdens de expositie zijn er ook extra activiteiten rond het thema de kraal.

Kralen zijn objecten die zijn doorboord om geregen, vastgezet of vastgenaaid te kunnen worden. Ze hebben vaak de vorm van balletjes of buisjes, maar kunnen ook andere vormen hebben en van allerlei materiaal zijn gemaakt. Hoe divers kralen zijn blijkt op de expositie, die is opgebouwd rond de thema’s kunst en vormgeving, waarbij ook aandacht wordt gegeven aan objecten en sieraden van niet-westerse culturen.

Op de expositie zal de bezoeker namen tegenkomen als Alexander van der Slobbe (parel van Makkum), Marek Effmert (Tsjechisch glasblazer), Arianne van der Gaag (objecten en moderne sieraden), Floor Kaspers (muurobjecten), Maatje van Eck (tafel- en vloerkettingen) en vele andere. De sieraden van kralen zijn vervaardigd van zeer uiteenlopende materialen en in een grote diversiteit aan vormen.

Mieke Schamp Muursieraad

Daarnaast vindt u er uit kleine kralen opgebouwde dieren van Monkeybiz (Zuid-Afrika), een non-profit organisatie die voor veel families een basisinkomen verzorgt door het maken van dieren en andere vormen in beadwork. Tevens heeft Monkeybiz zich toegelegd op de herbeleving van het traditionele Afrikaanse Beadwork en slaat een brug tussen het traditionele kralenwerk en hedendaagse kunstwerken. Winkels in New-York, Londen, Parijs en Tokyo verkopen Monkeybiz kunst.
De expositie start op 17 maart 2018 en loopt door tot en met 9 juni 2018.