Educatie

Voor scholen zijn er diverse mogelijkheden:

583px kids smederijBasisonderwijs groep 1 t/m 8

Voor alle groepen van de basisschool kunnen wij een educatieve les samenstellen in overleg met de leerkracht. Wij houden hierbij rekening met de kerndoelen van het basisonderwijs. Bv. een museumbezoek met uitleg en rondleiding of een les rond het thema grootmoederstijd. Ook een les oude ambachten behoort tot de mogelijkheden. De smid en/of de hoepelmaker geven zo mogelijk een demonstratie.

Voor kleutergroepen is rondkijken in het museum al een speciale ervaring. Voor hen hebben we een kijk-speurtocht.De lessen worden ’s morgens gegeven en duren ongeveer 60-90 minuten, afhankelijk van de groep en het thema.

Prijzen: € 1,- per leerling en € 30,- voor twee rondleiders. Begeleiders gratis.

Basisonderwijs groep (5) 6 en 7: verzamelen

Tijdens deze les gaat over het verzamelen, bewaren en registreren van oude voorwerpen. De kinderen gaan hier zelf mee aan de slag. Natuurlijk hoort hier een kinderrondleiding door het museum en zelfs een bezoekje aan de depotzolder bij.

Ter voorbereiding van deze les sturen wij u een inleidende les van 10 à 15 minuten, die u voorafgaand aan het museumbezoek in de klas kunt gebruiken.

Voortgezet onderwijs: Les archeologie in de prehistorie (5500 VC)

Voor de onderbouw (klas 1/2) van het voortgezet onderwijs verzorgen wij een museumles met informatie over de opgraving van het skelet van Trijntje (gevonden bij de aanleg van de Betuweroute in 1997), gekoppeld aan uitleg over de eerste bewoning in de Alblasserwaard. Hierbij behoort een uitgebreide informatiemap met werkbladen voor lessen in de klas. Ook zeer geschikt voor een project met de vakken geschiedenis/aardrijkskunde. De map kunt u in bruikleen krijgen van De Koperen Knop. Les 1, 2 en 4 (of een deel hiervan) kunt u op school behandelen. Les drie wordt in het museum gegeven.

Lesduur: ongeveer 60 minuten.