EXPOSITIE HET KINDERBOEK – TOEN en NU—-Verlengd t/m 26 december 2020

De expositie Het Kinderboek is vernieuwd en verlengd t/m 26 december 2020. Nieuw zijn de elementen van Sinterklaas en (… hoe Piet er uit ziet mag u komen bekijken). Ook verschijnen er al kerstattributen, zeker in de expositie. Daarnaast zijn er sinterklaas- en kerstboeken toegevoegd. Voor de kids is een speurtocht en zijn er zijn sinterklaaskleurplaten en een -tekenblad, waarmee leuke prijzen te winnen zijn. Inleveren tot

Het Kinderboek is een expositie waarbij kinderboeken in allerlei soorten en vormen de hoofdzaak zijn, maar waarbij ook veel rondom de kinderboeken te zien is. De expositie zal bij de bezoekers veel herinneringen oproepen, enerzijds uit nostalgie, aan de andere kant als herkenning.

 

HET BEGIN

Reeds in de 17e eeuw zijn er publicaties voor kinderen. Centsprenten, schoolboekjes, abc-boeken, gedichtenbundels en catechismussen. Deze boeken zijn dan nog niet bedoeld voor de ontspanning zoals we dat tegenwoordig in boeken zoeken. Ze zijn in die tijd uitsluitend ter lering en om de aan de kinderen doorvertelde verhalen te illustreren.

Als in de 18e eeuw de ‘Proeve van kleine gedigten’ verschijnt is het eerste echte kinderboek een feit, want dat wordt gezien als het eerste kinderboek in de Nederlandse literatuur. Doordat nadien in de 19e eeuw de technische ontwikkelingen het drukken en illustreren van boeken in grotere oplagen mogelijk maakt, verovert het kinderboek de markt.

 

MEER RECENT

De expositie start met de 20e eeuw, de eeuw van het kind genoemd. Uit vervlogen tijden stammen boeken als Afke’s Tiental, Pietje Bel, Joop ter Heul. Naast deze neutrale boeken komen er ook steeds meer christelijke kinderboeken. In de Tweede Wereldoorlog gaat dat verschijnen gewoon door. In de jaren vijftig neemt het kinderboek een grote vlucht. Dan gaat de Gouden boekjes serie van start, komen de boeken met humor van Annie M.G. Schmidt en volgen de prentenboeken van Dick Bruna en nog tal van andere. Spannende boeken zoals Arendsoog en Reis door de Wereld vormen de voorlopers van de fantasieverhalen van Paul Biegel en Tonke Dragt.

WAT NOG MEER
In de jaren tachtig komen er ook literaire kinderboeken met de daarbij horende prijsuitreikingen voor verschillende genres. Literatuur of lectuur, we kennen er vele en tal van die boeken blijven voor altijd in onze herinnering: boeken over meisjes en paarden, jongens en voetbal, maar ook poëzie en zelfhulpboeken, ze zijn nog altijd populair.

De expositie toont ook kinderboekenverzamelingen, van W.G. van der Hulst, De Vijf, Prentenboeken van Dick Bruna, De Kameleon, Bob Evers, Annie M.G. Schmidt en nog vele anderen. Maar ook de eigentijdse prentenboeken, leesboeken en gedichten zullen in ruime mate aanwezig zijn. Daarnaast wordt er een aantal originele kinderboekenillustraties getoond.

In de expositie zal ook een gedeelte van de boeken van verzamelaar Kees Wijnhoven te zien zijn. Wil je meer weten over deze verzameling bekijk dan het filmpje hieronder.

Nieuwsgierig naar de making off van het affiche van het kinderboek?

Bekijk dan het filmpje hieronder.