EXPOSITIE HARM KUIPERS [1943-2020]

De eerste expositie in Museum De Koperen Knop in het ‘nieuwe normaal’, toont werk van de veelzijdige plaatselijke beeldend kunstenaar Harm Kuipers.

Hierop wordt werk getoond uit zijn gehele oeuvre: schilderijen, aquarellen en veel van het door hem gemaakte reclamewerk. Op de expositie (9 april t/m 28 mei 2022) is ook werk te koop. Er verschijnt een publicatie.

HET BEGIN
Dankzij de Drentse kunstschilder Evert Musch werd Harm na zijn middelbare schoolopleiding toegelaten op de Academie Minerva te Groningen. Hij studeerde in 1963 af in de richting ‘publiciteit en grafische- en illustratieve vormgeving’. Logisch dat hij in de reclamewereld ging werken. Feitelijk een keuze van zijn ouders, ‘omdat in de beeldende kunst geen droog brood te verdienen was’. Harm, die van jongs af aan goed kon tekenen, vond het best dat hij daar zijn talenten kwijt kon. De reclamewereld was in die tijd een goedbetaalde sector en Harm kon zich als illustrator daarin heerlijk uitleven.

VAN AMBACHT NAAR COMPUTER
Na zijn militaire dienst ging hij werken als ontwerper/tekenaar in Rotterdam. Een aantal jaren was hij in dienst bij meerdere reclamebureaus, tot hij in 1974 met een paar collega’s een eigen ontwerpstudio begon. Een mooie tijd, maar dat veranderde. Gepassioneerde en betrokken vaklieden moesten het afleggen tegen de groeiende wereld van het snelle ontwerpen op de computer. Deskundig vakwerk degradeerden soms tot opdrachten die ‘gisteren klaar moesten zijn’, zonder veel te kosten. ‘Digital art work’ nam de plaats in van ambachtelijke teken- en ontwerpwerk. Harm ging daarin mee, maar het geklik met een muis mist de charme van het werken met tastbare materie.

SCHILDEREN
Nadat Harm Kuipers de reclamewereld voor gezien had gehouden, is hij zich weer gaan toeleggen op het maken van schilderijen. Kunst had altijd al zijn voorkeur. Harm maakte zijn schilderijen meestal in olieverf of met acryl. Ze kenmerken zich in een impressionistische, realistische stijl. De natuur en alles wat leeft en bloeit is een onuitputtelijke inspiratiebron voor hem geweest. Het zoeken naar evenwicht op het doek, naar penseelstreek of kwast die de juiste emotie oproept.

DE EXPOSITIE
In Museum De Koperen Knop, waaraan Harm een aantal jaren verbonden is geweest, staat de voorjaarsexpositie geheel in het teken van het werk van Harm Kuipers, waarvan ook werk te koop is. Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam, 0184-611366) is open; dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur. Meer informatie vindt u op de website www.koperenknop.nl. Wilt u specifieke informatie, dan kunt u een mail sturen naar koperenknop@koperenknop.nl. Het museum is gevestigd in en rond een grote monumentale 17e eeuwse boerderij. Er is ook een permanent gedeelte, er zijn diverse bijgebouwen, een grote museumtuin, een grote ontvangstruimte en een museumcafé met terras. Vanaf 13 april 2022 is ook de theetuin weer open.