De komende winter staat Museum De Koperen Knop in het teken van de mode. Van 14 december 2018 t/m 23 februari 2019 is er een bijzondere expositie met de titel Mode in Zwart Wit.Deze expositie laat de mode zien vanaf 1947 toen de New Look haar intrede deed en loopt door tot heden, met hedendaagse bekende ontwerpers.

De meeste expositie-ideeën ontstaan vaak spontaan. Met het oog op de feestmaand december kwam het onderwerp mode naar boven. Mode kenmerkt zich veelal in kleur, maar zwart wit blijft toch altijd een item vooral bij diverse feestelijke gelegenheden in december en ook in de januarimaand.

In een eerste brainstormsessie kwam het tijdschrift Elegance aan bod, met een schitterende foto van een New Look outfit van Dior. Dat gaf de doorslag voor wat het museum wil laten zien.

De op de expositie getoonde mode start bij 1947, toen de New Look ontstond en eindigt bij bekende en minder bekende hedendaagse ontwerpers en aankomende talent. De expositie wordt opgebouwd in periodes van tien jaar. Zoals bijvoorbeeld de jaren tachtig met Dressed for Success, power women met de brede schouders (die overigens weer in het nieuwe modebeeld verschijnen).

Achtergrondverhalen en kleding vertellen het verhaal van 1947 tot heden. Met schitterende outfits van bekende ontwerpers en modehuizen: Frans Molenaar, Givenchy, Natan, Viktor en Rolf, Spijkers en Spijkers, Edgar Vos, Mart Visser, Jan Taminiau en nog meer bekende namen. Dankzij bruiklenen van onder meer het Haags Gemeentemuseum, het Zuiderzeemuseum, Courage uit Haarlem en veel particulieren.

Bij de outfits zullen ook schoenen uit het Schoenenmuseum in Waalwijk, tassen uit het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje en hoeden van Capello uit Nijmegen te zien zijn. Daarnaast is een collage met de kapsels van 1947 tot heden, die zeker tot ieders verbeelding spreken. De expositie gaat ook wat dieper in op ‘de kleuren’ zwart en wit. Waarom deze – feitelijk geen kleuren zijnde – in het modebeeld zo beeldbepalend zijn. Als klapper worden aankomend ontwerpers gevraagd hun visie op de mode in zwart wit van heden ten dage te tonen.

De expositie zal veel herinneringen oproepen aan vervlogen tijden en een inkijk geven in de mode anno nu en in de toekomst. Bij de expositie komen ook extra activiteiten, waaronder lezingen.