Museum De Koperen Knop toont in de winter van 2018/19 een bijzonder beeld van de naoorlogse mode.In Mode in Zwart-Wit wordt de geschiedenis uitgebeeld van een modeperiode, die zich steeds sneller ontwikkelde. Daarbij blijkt de modegeschiedenis parallel te lopen aan de wereldgeschiedenis.

Mode kenmerkt zich veelal in kleur, maar door alle tijden heen blijven zwart en wit toch een belangrijk item. Vooral bij deftige en feestelijke gelegenheden, met name in december en januari. Maar door vorm en specifieke elementen blijkt ook dat deze primaire kleuren de stromingen in de wereldgeschiedenis blijven volgen.
In periodes van telkens tien jaar wordt de ontwikkeling van de kleding en de daarbij behorende accessoires in beeld gebracht. Deze loopt door tot heden met bekende en minder bekende hedendaagse ontwerpers en vooral ook aankomende talent.

Achtergrondinformatie vertelt het verhaal van 1947 tot heden. Op de expositie zijn schitterende outfits te zien van bekende ontwerpers en modehuizen: Frans Molenaar, Givenchy, Natan, Viktor en Rolf, Spijkers en Spijkers, Edgar Vos, Mart Visser en Jan Taminiau en anderen. U zult op de expositie nog veel meer bekende namen tegenkomen, dankzij bruiklenen van musea (zoals het Zuiderzeemuseum), bedrijven, instellingen en particulieren.

Naast de outfits zullen ook schoenen uit het Schoenenmuseum in Waalwijk, tassen uit het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje en hoeden van Capello uit Nijmegen te zien zijn. Daarnaast is een collage met de kapsels van 1947 tot heden, die zeker tot ieders verbeelding spreken. De expositie gaat ook dieper in op ‘de kleuren’ zwart en wit. Waarom deze – feitelijk geen kleuren zijnde – in de mode zo beeldbepalend zijn. Als klapper worden aankomend ontwerpers gevraagd hun visie op de mode in zwart wit van heden ten dage te tonen.

De expositie start op 15 december 2018 en zal te zien zijn tot en met 23 februari 2019. Alles wat er te zien is zal veel herinneringen oproepen aan vervlogen tijden en een inkijk geven in de modeontwikkeling tot nu en in de toekomst.
Bij de expositie zijn ook extra activiteiten, waaronder lezingen:

  • 15 jan 2019: Ellen Haeser: Lezing over de expositiecollectie mode in zwart-wit.
  • 14 feb 2019: Cora de Kok: VU-lezing: mode in de naoorlogse jaren.

De door het publiek in te brengen kerstversiering in het museum (vanaf 6 december 2018) zal ook in zwart en wit worden uitgevoerd en aansluiten bij de expositie. Dit geldt ook voor de in deze tijd gebrui-kelijke gedekte tafels, die dit jaar het thema zwart-wit krijgen. Vanaf half januari komt er een uitstalling van zwart-witte voorwerpen in het voorhuis.

anzichtkaarten

Deze serie van vier aanzichtkaarten is te koop in het museum. Het ontwerp is van Renate Rijnberg, designer. Zij ontwerpt sinds begin 2017 ook alle de affiches van de exposities van het museum.

1947-1959
NEW LOOK

1960-1969
SEKS, DRUGS & ROCK ’N ROLL

1970-1979
ANTIMODE
maar wel graag met wijde pijpen

1980-1989
DRESSED FOR SUCCES

1990-1999
MINIMALISTICH IN DE TOEKOMST

2000-NU
EEN NIEUWE GENERATIE
ONTWERPERS DIENT ZICH AAN