Mooi rood is niet lelijk. Dat bewijst de nieuwe expositie die op 27 november 2021 in Museum De Koperen Knop begint. Waarom rood? Omdat rood een warme kleur is, die spanning oproept. Hoe? 25 gastconservatoren brengen hun eigen boeiende beleving met de kleur rood in. Wat? Heel veel mooie, leuke en vooral rode objecten, die het waard zijn om op een expositie te worden tentoongesteld.

ROOD
De kleur rood neemt vaak een centrale plaats in. Rood is een mooie kleur. Rood betekent ook: stoppen of pas op; er dreigt gevaar. Maar tegelijkertijd trekt de kleur rood aan. Een kerstversiering zonder rood is eigenlijk niet compleet, vinden we. Op kleding in een uniforme kleur staat juist een rood sieraad zo prachtig. Dit soort elementen vindt u terug op de expositie, die tot en met 5 februari 2022 te zien zal zijn. Als bezoeker van de expositie zult u er versteld van zijn hoeveel herkenbaars u tegenkomt. En tegelijkertijd op welke bijzondere wijzen rood ook kan worden ervaren. Rood valt op, signaleert en accentueert. Daarom komt deze kleur in de maand december op tal van manieren voor. In de kleding en dan heel wat meer dan alleen die van de kerstman en Sinterklaas. In de kerstversiering is rood een veel voorkomende kleur, op cadeauverpakking, als accent op gedekte tafels bij luxe maaltijden. En op nog veel meer manieren.

OPVALLENDE KLEUR
Doordat de kleur veel wordt gebruikt straalt rood kracht uit. Daarom is juist deze kleur aanleiding om als boeiend onderwerp te kiezen voor de expositie, die rond december te bezoeken zal zijn. December, de laatste maand van het jaar, is een periode waarin mensen gezelligheid en sfeer zoeken. Dat kunt u juist ook in De Koperen Knop ervaren in deze tijd van het jaar. Na twee moeilijke jaren, met lockdowns, is het tijd voor eens iets anders. Eigenlijk zou de expositie al vorig jaar worden gehouden, maar moest worden uitgesteld. Dat rood in de belangstelling staat bleek toen op een oproep in de krant bijna 1.000 roodharige personen reageerden.

Aan de expositie werken mensen en instellingen mee uit verschillende onderdelen van de Nederlandse samenleving. Ook de jaarlijks terugkerende kerstversiering van het museum vindt aansluiting bij de kleur rood, bij warmte.

EXTRA ACTIVITEITEN
Uiteraard komen er voor de kids speurtochten (met gratis museumpotlood) en kleurplaten (met gratis setje kleurtjes) bij de expositie. In het museumcafé zijn bij de tijd van het jaar passende consumpties met lekkers verkrijgbaar. Ook komen er leuke workshops waarop u vilten kerstballen kunt komen maken.

Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam) is open; dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur. Voor informatie: www.koperenknop.nl. Het museum is gevestigd in en rond een grote monumentale boerderij. Er is ook een permanent gedeelte, er zijn diverse bijgebouwen, een grote museumtuin, een grote ontvangstruimte en een museumcafé met terras.