Zaterdag 28 september 2019 ging in Museum De Koperen Knop de bijzondere expositie OKK 100 JAAR SPRINGLEVEND van start. De bekende sportpresentator Hans van Zetten verrichtte onder de ogen van een groot aantal belangstellenden de openingshandeling. Er staat (om in de woorden van Hans van Zetten te spreken) een mooie expositie, die tot stand kwam dankzij de geweldige samenwerking tussen OKK en het museum.

OPENING
Voorafgaand aan de opening voerden de free-runners van OKK in de museumtuin een aantal acrobatische acts uit. Hiervoor waren van steigermateriaal, pallets en kussens de nodige voorzieningen getroffen. Toen het gezelschap genodigden op De Etage hun plaatsen hadden ingenomen, volgde er een andere bijzondere act, waarbij de free-runners springend en koprollend op en over de vloer van de zolder gingen en vervolgens door het voormalige hooiluik een sierlijke sprong naar beneden maakten.

In zijn speech benadrukte Hans van Zetten het belang van gymnastiek voor de hele samenleving in alle leeftijden en gaf aan dat plaatselijke overheden hiervoor meestal te weinig oog hebben.

GESCHIEDENIS
Op 1 oktober 1919 werd Gymnastiekvereniging OKK opgericht. Deze club is uitgegroeid tot een grootte van bijna 1000 leden met veel specialistische afdelingen. Begonnen als turnclub biedt de vereniging nu een heel scala aan bewegingsvormen, voor veel leeftijdscategorieën. Alle groepen staan onder gediplomeerde leiding en alle lessen worden gegeven in het eigen gebouw, aan de Rijnstraat in Hardinxveld-Giessendam, de derde locatie. Eerst was er een gebouw in de Peulenstraat en later volgde ‘Ons Clubgebouw’ aan de Parallelweg. Naast trainingen verzorgt OKK ook demonstraties; in een theater, sporthal, gymzaal, verzorgingshuis, een vrachtwagen of op straat.

WORKSHOPS & CLINICS
Bij de expositie worden enkele bijzondere activiteiten georganiseerd, die gratis toegankelijk zijn:

  • Op 5 oktober 2019 houdt OKK een reünie en die dag zijn alle reünisten van 11.00-17.00 uur gratis in het museum welkom.
  • Woensdag 9 oktober 2019 zijn er voor de kids onder leiding van Jenny Hoekwater dansworkshops: 13.30-14.15 uur: 4 t/m 6 jaar – 14.15-15.00 uur: 7 t/m 9 jaar – 13.30-15.00 uur: Nijntje Beweegpleintje.
  • 19 oktober 2019 verzorgen Jurre Kraaijeveld en Arne Post met hun free-runners een clinic bij het museum: 13.30-15.30 uur.

EXPOSITIE
Tijdens de expositie in Museum De Koperen Knop (tot en met zaterdag 23 november 2019) wordt er teruggekeken op een eeuw OKK. Met toestellen, materialen, kleding, prijzen, foto’s en beeldmateriaal. Er is zelfs een opname van militaire turndemonstraties uit de begintijd. Permanent draaiend beeldmateriaal zorgt voor tal van momenten van herkenning. Herkenning voor leden van OKK, maar ook voor dorps- en streekgenoten.

Voor meer informatie over het museum kijkt u op www.koperenknop.nl. Het adres is Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor groepsbezoeken en voor het gebruik van het museum als vergaderlocatie of cursusruimte zijn er afwijkende tijden mogelijk.