Komend najaar staat het landschap van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden centraal in drie exposities met als titel Sporen in de Waard. Dit landschap is ontstaan in wat ooit de brede delta was van de rivieren de Rijn en de Maas. Langzaam ontwikkelde deze zich vanuit ondoordringbare ruigten tot een bewoonbaar gebied. En uiteindelijk werd het een welvarende streek, waar het prettig leven is.

MUSEUM HET VOORHUIS
Koekoekspad 1, Bleskensgraaf
periode 24.09.2022 t/m 28.01.2023
www.hvbinnenwaard.nl


Dit jaar wordt het in dit museum echt winter. Met de expositie ‘IJspret’. Dan worden de schaatsen van zolder gehaald, is er foto-en filmmateriaal te zien en komt er een koek en zopie. Het IJslandschap, vroeger soms elke winter te ervaren, zal de harten van veel liefhebbers stelen: als het vriest ontdooit de Alblasserwaarder.

WERELDERFGOED KINDERDIJK
Nederwaard 1b, Kinderdijk
periode medio 09.2022 t/m medio 2023
www.kinderdijk.nl


Het Unesco Werelderfgoed met drie landschappen in één, het molenlandschap, het rietlandschap en het waterschap landschap. Het leven van de molenaars was vroeger verre van rijk. Dus zochten zij manieren iets bij te verdienen: jagen, vissen, akkerbouw of rietsnijden.

MUSEUM DE KOPEREN KNOP
Binnendams 6, Hardinxveld-Giessendam
periode: 17.09.2022 t/m 19.11.2022
www.koperenknop@koperenknop.nl


Over het ontstaan van het landschap. Het leven in de steentijd (met de reconstructie van Trijntje) en de bronstijd op donken en stroomruggen, de tijd van de Romeinen, de ontginning van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en tenslotte de ruilverkaveling. Vier markante kantelpunten in de ontwikkeling van het gebied. Zie voor detailinformatie de websites van de drie deelnemende musea. Daar leest u meer informatie, die de komende tijd steeds verder zal worden uitgebreid.

Zie voor detailinformatie de websites van de drie deelnemende musea. Daar leest u meer informatie, die de komende tijd steeds verder zal worden uitgebreid.