Een expositie over het ontstaan en de ontwikkeling van het unieke veenweidegebied van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Met gebruikmaking van kaarten, afbeeldingen en voorwerpen wordt de boeiende geschiedenis van het landschap van dit gebied in beeld gebracht.

Het doel hiervan is het verbreden van aandacht voor het landschap. Dit gebeurt binnen het thema Denkend aan Holland (een project van de Natuur- en Landschapsvereniging Den Hâneker).

Er komen op drie plekken exposities: in Museum Het Voorhuis (Bleskensgraaf) een expositie over ijsvermaak te zien, in het SWEK (Kinderdijk) over de ambachten rond de teelt van riet e.d.

In Museum De Koperen Knop komt de nadruk te liggen op de thema’s: ijstijden, eerste bewoning op donken(Trijntje), ontginning van de 10e eeuw en ontwikkeling naar zijn huidige voorkomen. Aan de expositie is ook een fotowedstrijd met hetzelfde thema als de expositie verbonden, er komen routes tussen de locaties en er zijn meer activiteiten in voorbereiding.

MUSEUM HET VOORHUIS
Koekoekspad 1, Bleskensgraaf
periode 24.09.2022 t/m 28.01.2023
www.hvbinnenwaard.nl


Dit jaar wordt het in dit museum echt winter. Met de expositie ‘IJspret’. Dan worden de schaatsen van zolder gehaald, is er foto-en filmmateriaal te zien en komt er een koek en zopie. Het IJslandschap, vroeger soms elke winter te ervaren, zal de harten van veel liefhebbers stelen: als het vriest ontdooit de Alblasserwaarder.

WERELDERFGOED KINDERDIJK
Nederwaard 1b, Kinderdijk
periode medio 09.2022 t/m medio 2023
www.kinderdijk.nl


Het Unesco Werelderfgoed met drie landschappen in één, het molenlandschap, het rietlandschap en het waterschap landschap. Het leven van de molenaars was vroeger verre van rijk. Dus zochten zij manieren iets bij te verdienen: jagen, vissen, akkerbouw of rietsnijden.

MUSEUM DE KOPEREN KNOP
Binnendams 6, Hardinxveld-Giessendam
periode: 17.09.2022 t/m 19.11.2022
www.koperenknop@koperenknop.nl


Over het ontstaan van het landschap. Het leven in de steentijd (met de reconstructie van Trijntje) en de bronstijd op donken en stroomruggen, de tijd van de Romeinen, de ontginning van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en tenslotte de ruilverkaveling. Vier markante kantelpunten in de ontwikkeling van het gebied.

Zie voor detailinformatie de websites van de drie deelnemende musea. Daar leest u meer informatie, die de komende tijd steeds verder zal worden uitgebreid.