De afscheidsexpositie van vertrekkend directeur Alida Ambachtsheer van Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam staat het teken van – hoe kan het ook anders – textiel. Een expositie over de PARELS in de in de afgelopen 35 jaar verzamelde textielcollectie van het museum.

 De keuze voor het onderwerp textiel voor haar afscheidsexpositie was niet moeilijk voor Alida die zichzelf vaak een ‘textielfreak’ noemt. Bij de start van Museum De Koperen Knop (1989) was de bescheiden textielcollectie van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam de eerste aanzet tot de huidige uitgebreide textielcollectie. Begin 2022 is besloten de expositie TEXTIELPARELS in te plannen voor 2023 waarin de parels uit de textielcollectie worden getoond.

Daar is boven- en onderkleding bij, vooral van vrouwen en kinderen, huishoudtextiel, linnengoed en meer. Ook mannenkleding komt aan bod. Een tipje van de sluier is een schitterend dameskostuum bestaande uit een rok en jak uit 1860, het icoon van de expositie. Maar ook de trouwjurk van Viktor en Rolf uit de collectie van H&M is te zien. En vrij recent is er een prachtig Alblasserwaards vrouwenjak aangekocht. De collectie bestaat vooral uit de in de loop van de 35 jaar geschonken textiele objecten met af een toe een bijzondere aankoop.

Bij de expositie zal in het buitenmuseum op de textielcollectie geïnspireerde moderne textiele objecten worden geëxposeerd van Textielgroep Windkracht 10.

Ter aanvulling van de collectie zoekt het museum nog een mooi 19e eeuws gekleurd mannenvest, een gilet. Zo is er altijd wat te wensen. De expositie zal veel herinneringen oproepen aan vervlogen tijden en een inkijk geven in de zeer gevarieerde textielcollectie van Museum De Koperen Knop. Het museum is gevestigd in Hardinxveld-Giessendam, Binnendams 6, 3373 AD. Voor inlichtingen belt u met 0184-611366 of kijkt u op de website www.koperenknop.nl. Het museum is open: dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

De  foto toont het in de Alblasserwaard gedragen vrouwenkostuum (jak en rok) uit 1860