Van 9 tot en met 14 april 2018 is het weer Nationale Museumweek. Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam sluit aan bij het vaste thema Ons Echte Goud. Dat echte goud in De Koperen Knop zijn de vele oude gereedschappen, waarmee vroegere generaties de Alblasserwaard groot hebben gemaakt.

Sinds de elfde eeuw hebben pioniers de woestenij die de Alblasserwaard toen vormde in cultuur gebracht. Eerst polderen de kleine stukjes in en later ging het om steeds grotere oppervlakten. Als eerste boeren bouwden ze er een hoeve, waar ze hun werk deden. Tot in de twintigste eeuw met de hand. Veel van dat handgereedschap is na afdanken terecht gekomen in de vaste collectie van De Koperen Knop. En niet alleen dat van boeren, ook van rietwerkers, vissers, aannemers, timmerlieden en nog veel meer handwerkslieden. Een kleine selectie daarvan zal te zien zijn tijdens de nationale museumweek.

Museum De Koperen Knop is gevestigd in en relatief kort na de Tachtigjarige Oorlog gebouwde boerderij langs de Giessen. Het adres is Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u de website raadplegen: www.koperenknop.nl. Het museum beschikt ook over een authentiek ingericht voorhuis, bijgebouwen, een museumcafé en een grote museumtuin. Momenteel is er de expositie Rond de Kraal.