DIT JAAR HERDENKEN EN WE VIEREN IN STILTE

Het voorjaar van 2020 is in alle opzichten anders dan voorgaande jaren. Juist nu, na 75 jaar, zou het terugdenken aan de oorlog en het vieren van de bevrijding extra aandacht krijgen. Helaas is dit nu niet mogelijk, ook Koningsdag wordt dit jaar anders. Toch doen de stichtingsbesturen van Oranje Trouw en 75 Jaar Vrijheid uit Hardinxveld-Giessendam een beroep op iedereen in het dorp om aan 27 april en 4 en 5 mei IN STILTE toch aandacht te geven.

BLIJF THUIS
Allereerst het dringende advies om deze dagen ook zoveel mogelijk thuis te blijven. Laten we voorkomen dat we de gezondheid van iemand anders of van onszelf in gevaar brengen. Dat wil niet zeggen dat we niet op onze eigen manier uiting kunnen geven aan het vieren en herdenken: thuis, in huis.

KONINGSDAG 27 APRIL
Laat iedereen die hiervoor de gelegenheid heeft de vlag uitsteken. Omdat we vlaggen ter ere van de verjaardag van de Koning, lid van het Koninklijk Huis, hoort daar de oranje wimpel bij. Uit eerbied vlaggen we alleen overdag, dus haal de vlag voor zonsondergang naar binnen.

Daarnaast zou het leuk zijn om bij zoveel mogelijk huizen de vensterbanken en raamkozijnen aan de straatkant te versieren met van alles dat rood-wit-blauw is en op Koningsdag hoort daar natuurlijk ook oranje bij.

Het Concertgebouworkest roept iedereen op om klokslag 10.00 uur het Wilhelmus ten gehore te brengen. U kunt daar aan meedoen, vanaf uw balkon, uit het raam of in de tuin! Houd er rekening mee dat er door het coronavirus mensen ziek zijn, vechten voor hun leven of zelfs zijn overleden. Enige ingetogenheid is daarom wenselijk.

DODENHERDENKING 4 MEI
Hoewel niet iedereen zich dat realiseert is het einde van de Tweede Wereldoorlog niet voor allen een feestelijke gebeurtenis. Daarom is het goed ook daar aandacht aan geven. En allen eerbiedigen die in de oorlog of ten gevolge daarvan zijn omgekomen. Door op 4 mei van zonsopgang tot aan zonsondergang de vlag half stok te hangen. Deze keer zonder oranje wimpel. We laten daarmee zien dat onze gedachten zijn bij hen die nog droevige herinneringen hebben aan de oorlogstijd.

Op enig moment legt de burgemeester samen met de voorzitter van Oranje Trouw een krans namens alle organisaties die gewoonlijk bij de plaatselijke Herdenking betrokken zijn. Dit moment wordt gefilmd en is vanaf 18.00 uur te zien op de gemeentelijke sociale media. Om 20.00 uur houdt de koning een via de tv te volgen toespraak. Na de twee minuten stilte luiden kerkklokken in ons dorp om op gepaste wijze uiting te geven aan de Dodenherdenking.

BEVRIJDINGSDAG 5 MEI
Op Bevrijdingsdag kan iedereen dan weer normaal de vlag uitsteken, deze keer hoog in top, maar eveneens zonder oranje wimpel. Juist ook deze dag is een mooie gelegenheid om in het raamkozijn, in de vensterbank en desnoods in de tuin voor het huis, iets neer te zetten in de kleuren rood-wit-blauw. Op die manier geven we uiting aan ons persoonlijke vieren van deze bevrijdingsdag.

NOGMAALS: GA NIET OP PAD
Op de manieren als hierboven omschreven geven we aan dat we samen iets gedenken en vieren. Wat 4 en 5 mei betreft gaat het om de herinneringen aan een bange oorlogssituatie. Laten we bij deze stille actie op de genoemde data vooral gehoor blijven geven aan het dringende advies zoveel mogelijk binnen te blijven. Dit en het vlaggen en versieren is tevens een bemoediging naar elkaar in deze voor veel van onze mede-inwoners moeilijke tijd.

Voor eventuele informatie kunt u mailen naar: mail_secretariaat (Stichting Oranje Trouw) of naar
hagi75jaarvrijheid@hotmail.com (Stichting 75 Jaar Vrijheid).

Afzender: Bureau Tekstwerk – Dick de Jong – 3371 BA  Hardinxveld-Giessendam – 06-22845889 – djtekst@planet.nl