In Museum De Koperen Knop (Hardinxveld-Giesendam) is de komende tijd de Mode in Zwart Wit te zien. Daarin wordt de kledingmode uitgebeeld van na de Tweede Wereldoorlog. Het gaat daarbij vooral om dameskleding en om bijpassende accessoires, zoals tassen, hoeden, sjaals, schoenen en meer. Het is bijzonder om te ontdekken dat deze modegeschiedenis parallel loopt aan de wereldgeschiedenis.

De expositie laat de mode zien vanaf 1947 – de New Look – tot en met de hedendaagse bekende ontwerpers. Naast veel bekende namen van modeontwerpers, komt u op de expositie ook werk tegen van aankomend talent. Er is werk te zien van Frans Molenaar, Givenchy, Natan, Eduard Vermeulen, Ann Demeulenmeester, Alexander van Slobbe, Spijkers en Spijkers, Edgar Vos, Mart Visser en anderen. Van hen zijn schitterende outfits te zien. U zult zich op de expositie verbazen over de hoeveelheid zeer bijzondere kledingstukken, waarin ook Koningin Maxima een rol speelt.

Mode kenmerkt zich veelal in kleur, maar door alle tijden heen blijven zwart en wit toch een belangrijk item. Vooral bij deftige en feestelijke gelegenheden, met name in december en januari. Door vorm en specifieke elementen blijkt dat ook deze primaire kleuren de wereldgeschiedenis constant volgen.
In periodes van telkens tien jaar wordt de ontwikkeling van de kleding en de daarbij behorende accessoires en ook de gebruikelijke kapsels in beeld gebracht. Deze loopt door tot heden met bekende en minder bekende hedendaagse ontwerpers en vooral ook aankomend talent. Voor de expositie zijn bruiklenen verkregen van een groot aantal musea, verzamelaars en particulieren. Onder meer het Schoenenmuseum in Waalwijk, het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje en Cappello uit Nijmegen te leenden materialen uit, evenals het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Een groot deel van de kleding komt van het modebedrijf Couturage uit Haarlem. Daarnaast is een collage met de kapsels van 1947 tot heden, die zeker tot ieders verbeelding spreken. De expositie gaat ook dieper in op ‘de kleuren’ zwart en wit. Waarom deze – feitelijk geen kleuren zijnde – in de mode zo beeldbepalend zijn.

De expositie is te zien zijn tot en met 23 februari 2019 en zal veel herinneringen oproepen aan vervlogen tijden en een inkijk geven in de mode anno nu en in de toekomst. Bij de expositie komen ook extra activiteiten, waaronder lezingen. De kerstversiering van dit jaar sluit aan bij zwart wit.
Museum De Koperen Knop is gevestigd in Hardinxveld-Giessendam (Binnendams 6, 3373 AD). Voor inlichtingen mailt u koperenknop@koperenknop.nl, belt u met 0184-611366. Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie vormt een aanloop naar het jubileumjaar 2019, wanneer De Koperen Knop veel extra activiteiten ontwikkelt in het kader van het dertigjarig bestaan.