Dit najaar staat het landschap van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden centraal op een expositie. In Museum De Koperen Knop, op initiatief van Den Hâneker. Een opvallende plaats daarin is het werk Salix Alba, van beeldend kunstenares Agnes de Kok uit Schalkwijk. Haar bijdrage is een installatie van wilgenhout en strotouwtjes, materiaal dat haar al fascineerde in de tijd dat ze nog woonde in De Koperen Knop.

De installatie Salix Alba vormt een markant contrast met de expositie, waarin het veel gaat om de harde realiteit: de knotwilg – als leverancier van hout, de ruilverkaveling – als oplossing voor de schaalvergroting en de hennepteelt – die als vervanger van kunststof aan het terugkeren is. De kunstzinnige toevoeging van Agnes de Kok doet het hierbij bijzonder goed. Agnes is de jongste dochter van Huib de Kok, die tegen het einde van de ruilverkavelingstijd in de Alblasserwaard de boerderij De Koperen Knop kocht om hem te redden van de verdere teloorgang.

Agnes (1957) woont en werkt in Schalkwijk. Zij tekent, maakt kunstenaarsboeken, fotografeert en maakt fotocollages. Dat gebeurt in haar binnenatelier, bij haar woning, maar ook in haar buitenatelier, de rivier de Lek. Deze rivier en haar eigen tuin vormen een belangrijke inspiratiebron waar ze haar materiaal voor haar projecten vandaan haalt. Zij heeft al in veel plaatsen geëxposeerd, waaronder Amsterdam, Leiden, Hoorn, Leerdam, Arnhem en Zwolle en ook in België. Met haar projecten werkt ze vaak samen met musici. Zo heeft ze eind dit jaar iets op stapel voor het theater in Houten, met muziek of dans. Zij houdt zich niet alleen bezig met kunst, maar geeft ook yogalessen. Meer over haar is te vinden op de website www.agnesdekok.nl .

De expositie in De Koperen Knop verbindt de geschiedenis van de streek met de huidige tijd, door aandacht te geven aan het landschap. Een landschap dat door mensen en de natuur samen is gemaakt. Een landschap dat continu aan verandering onderhevig is en dat altijd weer als mooi wordt ervaren, in elk seizoen. Onderdeel van de expositie vormen meer dan 300 foto’s van een wedstrijd, waarvan al winnaars uit de bus kwamen: Arjen Hoftijzer, Wim van der Ham, Arie van Noordennen, Cees Vermeulen en Ali Schild.

De expositie in Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam) loopt door tot en met 1 december 2018. Het museum is open: dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur.