De omgeving

Museum De Koperen Knop is een mooi startpunt voor een bezoek aan het veenweidegebied Alblasserwaard. Een uniek gebied, waar industrie en weilanden elkaar haast aanraken. Langs de kronkelige wegen, de dijken en de waterlopen staan vele honderden markante boerderijen. Er zijn diverse musea, oudheidkamers en andere bezoekmogelijkheden. De molens van Kinderdijk, zilverstad Schoonhoven, de Biesbosch en het Nationaal Glasmuseum en nog veel meer interessante belevingsplaatsen liggen dichtbij. Gorinchem en Dordrecht zijn prettige uitgaanssteden die veel te bieden hebben. U kunt in het gebied op alle mogelijke manieren genieten. Te voet, met de fiets of per auto. U kunt als u tijdig reserveert een paardentram of een koets huren, met een rondvaartboot over de Giessen varen, per solex het gebied doorkruisen of ergens een bootje huren. Overal vindt u mogelijkheden voor bed & breakfast en er zijn ook restaurants en winkels. U moet er rekening mee houden dat er op zondag een beperkt aantal adressen open is.

Laat u eens verrassen. Een gratis toeristische gids toont u heel veel mogelijkheden.

Het ontstaan

Het idee voor De Koperen Knop als museum is ontstaan in 1987.

Acht ondernemers kochten gezamenlijk de voormalige boerderij De Koperen Knop en besloten dit rijksmonument te gaan ontwikkelen tot een museum. Plannen en een verbouwing om het pand voor het publiek geschikt te maken volgden. De ondernemers richten hiervoor op 30 juni 1988 de Stichting Eigenaren van De Koperen Knop op.

Op 16 november 1988 volgde de oprichting van de exploitatiestichting, de Stichting Museum De Koperen Knop. Deze zorgt ook voor de financiering. Dit laatste wordt voor een belangrijk deel gerealiseerd door middel van zakelijke sponsoring. Hiermee werd een voor die tijd unieke koers gevaren voor musea van deze omvang. In de afgelopen dertig jaar ontwikkelde het museum zich tot een van de bekendere kleine musea van Nederland.

Het museum wordt draaiende gehouden door meer dan 100 vrijwilligers, die worden aangestuurd door een parttime directeur.