Museum De Koperen Knop

Museum De Koperen Knop bestaat uit een hoofdgebouw, diverse bijgebouwen, een museumtuin en enkele terrassen. Het is een particulier museum, dat in stand wordt gehouden door een grote groep vrijwilligers. Het hoofdgebouw staat geregistreerd op de rijksmonumentenlijst.

Het museum herbergt een groot aantal voorwerpen, die deels ten toon gesteld zijn. Een groot deel van de collectie bevindt zich in depot. Het geregistreerde museum beschikt over een voor Nederland unieke kleding- en textielcollectie.

De vroegere stal is omgebouwd tot een moderne expositieruimte, waar continu exposities worden gehouden van zeer uiteenlopende thema’s en onderwerpen. Daarnaast zijn er regelmatig bijzondere activiteiten. De Etage is geschikt voor groepsbezoeken en deze ruimte kan ook worden gehuurd voor daar passende activiteiten, zoals lezingen, cursussen, presentaties en vergaderingen.

Tarieven

Kinderen 0 t/m 3Gratis
Kinderen 4 t/m 14€ 2,50
15 jaar en ouder€ 5,-
Museumkaarthouders / Donateurs / SponsorsGratis

Voor groepen kunnen afwijkende tarieven gelden, zie de pagina arrangementen

De omgeving

Museum De Koperen Knop is een mooi startpunt voor een bezoek aan de Alblasserwaard. Een uniek gebied, waar industrie en weilanden elkaar lijken aan te raken. Langs de kronkelige wegen, de dijken en de waterlopen staan vele honderden markante boerderijen. Er zijn diverse musea, oudheidkamers en andere bezoekmogelijkheden. De molens van Kinderdijk, zilverstad Schoonhoven, de Biesbosch en het Nationaal Glasmuseum liggen dichtbij. Gorinchem is een prettige uitgaansstad en heeft veel te bieden.

U kunt in het gebied op alle mogelijke manieren genieten. Te voet, met de fiets of per auto. U kunt als u tijdig reserveert een paardentram of een koets huren, met een rondvaartboot over de Giessen of over de Alblas varen, per solex het gebied doorkruizen of een bootje huren. Overal vindt u mogelijkheden voor bed & breakfast, er zijn volop restaurants en winkels. U moet er rekening mee houden dat er op zondag een beperkt aantal adressen open is.

Laat u eens verrassen. De gratis toeristische gids Polderleven toont u de vele mogelijkheden.

wandelroute-door-de-polder-achter-het-museum-2

Mindervaliden

De expositieruimte en een deel van het centrale gedeelte zijn toegankelijk voor mindervaliden, evenals het museumcafé.

De Etage is bereikbaar met een traplift (max. 100 kg). Het voorhuis is toegankelijk voor gebruikers  van een normale rolstoel door middel van rij-goten (mits twee openingsdagen van te voren gereserveerd).

De theetuin heeft een verlaagd gedeelte, dat gemakkelijk toegankelijk is en de museumtuin heeft graspaden, wat de toegang voor mindervaliden beperkt.

Het ontstaan

Het idee voor De Koperen Knop als museum is ontstaan in 1987. De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam verzamelde al vele jaren materialen met de gedachte ooit een oudheidkamer op te richten. Dat werd werkelijkheid door contact tussen de grondleggers en het regionale bedrijfsleven.

Acht ondernemers kochten gezamenlijk de voormalige boerderij De Koperen Knop en besloten dit rijksmonument te gaan ontwikkelen tot een museum. Plannen en een verbouwing om het pand voor het publiek geschikt te maken volgden. De ondernemers richten hiervoor op 30 juni 1988 de Stichting Eigenaren van De Koperen Knop op.

Op 16 november 1988 volgde de oprichting van een tweede organisatie, de Stichting Vrienden van De Koperen Knop. Deze zorgt voor de exploitatie, met name voor de financiering. Dit laatste wordt voor een belangrijk deel gerealiseerd door middel van zakelijke sponsoring. Hiermee werd een voor die tijd unieke koers gevaren voor musea van deze omvang. In de afgelopen dertig jaar ontwikkelde het museum zich tot een van de bekende kleinere musea van Nederland.