In museum De Koperen Knop is een schuur ingericht als hoepmakerij. Tijdens een bezoek aan dat museum kreeg Kraijo het idee voor het verhaal. Onlangs bezocht ze De Koperen Knop opnieuw en overhandigde ze een exemplaar van het boek aan Hugo Vermeulen, medewerker van De koperen knop.

HARDINXVELD-GIESSENDAM, Artikel uit Het Kompas  5 juli 2021

In mei verscheen het nieuwste kinderboek van Ineke Kraijo: Het geheim van de smid, theaterlezen over beroepen. Dit 33ste boek van de Hardinxveldse heeft een bijzonder regionaal tintje en niet alleen omdat Uitgeverij de Inktvis, waar het boek is verschenen, gevestigd is in Dordrecht.

Kraijo: ,,Theaterlezen is een bijzondere manier van lezen. Het boek bestaat helemaal uit dialogen, tien moppen en twintig verhalen over beroepen, en ieder verhaal eindigt met een weetje. Bij theaterlezen leest een kind samen met anderen, bijvoorbeeld een moeder, broer, klasgenoot, juf of logopedist. Ieder kiest een rol en na wat oefenen kan het kind optreden, met het boek in de hand.”

Het thema van de Kinderboekenweek in oktober 2021 is Worden wat je wilt, vandaar dat Kraijo, samen met collega-auteur Marlies Verhelst, een boek schreef over beroepen. Illustrator Juliette de Wit maakte er vrolijke tekeningen bij. Het boek is door het CPNB uitgekozen als thematitel voor de Kinderboekenweek, een enorme eer.

Kraijo: ,,In het boek komen heel diverse beroepen voor, van banketbakker tot asieladvocaat en van imker tot vlogger. Voor de verschillende beroepen interviewde ik mensen die dat beroep uitoefenden. Voor het verhaal over een uitvaartverzorger sprak ik met Thea de Jong van Orchis uitvaartzorg in Sliedrecht en voor de dialoog over een muzikant interviewde ik Jeroen Janssen van Jeroen Janssen Live uit Gorinchem.”

Een van de verhalen gaat over een hoepmaker, een niet meer bestaand beroep. Vroeger zaten veel hoepmakerijen in (de buurt van) Hardinxveld, omdat er veel grienden waren waar het wilgenhout voor hoepels groeide.

Kraijo: ,,Ik vind het een leuk idee dat nu overal in Nederland en België kinderen lezen over een hoepmaker en dat ze meteen ook een leuk weetje leren. Wist je dat veel hoepmakers vroeger zo arm waren dat er geen geld was voor vlees? De gezinnen van hoepmakers aten vaak knolrapen. Daarom wordt knolraap ook wel hoepmakersspek genoemd.”

Het geheim van de smid, theaterlezen over beroepen, is een boek voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar en is onder andere te koop bij Miek-kado in Giessenburg en Rinnah in Hardinxveld-Giessendam.