Zaterdag 15 december 2018 komt de bekende Engelse vrek Ebenezer Scrooge naar Hardinxveld-Giessendam. De Amsterdammer Marinus den Oudsten vertolkt die middag A Christmas Carol in het museum. Deze allegorie over de oude verbitterde vrek en zijn dromen op kerstavond is een van de bekendere verhalen van de kersttijd. Kom het meebeleven.

Het verhaal speelt zich af op kerstavond als Scrooge en zijn boekhouder Cratchit aan het werk zijn op kantoor, een door gierigheid van Scrooge slecht verwarmde ruimte. Een neef van Scrooge komt langs om zijn oom een ‘gelukkig kerstfeest’ te wensen en hem uit te nodigen voor het kerstdiner op eerste kerstdag. Scrooge stuurt hem weg. De heren die daarna binnenkomen om te collecteren voor de armen worden door Scrooge afgepoeierd met de opmerkingen dat de werkhuizen en de armenwet voldoende zijn voor de armen. En zo gaat het door. Aan het eind van de dag stemt Scrooge morrend in met een vrije dag voor Cratchit op eerste kerstdag, op voorwaarde dat hij op tweede kerstdag ter compensatie eerder komt.

A Christmas Carol (1843) van Charles Dickens is vele malen verfilmd en in musicals vertolkt. Velen hebben het op hun eigen wijze vorm gegeven. Allemaal leuk en aardig, maar het echt ‘live’ meemaken is wel een heel bijzondere ervaring. Dat is wat Marinus den Oudsten biedt: de echte beleving. Hij leest het prachtige kerstverhaal niet voor, hij draagt het voor en laat het tot leven komen. Luisterend naar hem word je meegenomen in een kille sfeer van onmenselijkheid en onrechtvaardigheid, de kou van een bekrompen menselijke geest met… uiteindelijk een goed einde.

Het verhaal zal met een korte pauze in totaal ruim een uur duren. De aanvang is om 15.30 uur. Dan zal eerst Annemike van der Meiden achtergrondinformatie geven over Charles Dickens en zijn tijd. Marinus den Oudsten (1957) volgde van 1991 tot 1996 een bijzondere opleiding in Engeland: Drama and Speech. Daar leerde hij zijn stem optimaal in te zetten en dat is goed te horen in het prachtige verhaal van Charles Dickens.
Kaarten à € 7,50 per persoon (inclusief entree museum en koffie/thee) kunnen worden gereserveerd per telefoon 0184-611366, in het museum tijdens de openingstijden en per e-mail koperenknop@koperenknop.nl. Het adres van Museum De Koperen Knop is Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam.