POPPENHUIZEN EN MEER MINIATUUR

In de zomer van 2023 organiseert Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam een boeiende expositie voor jong en oud. Centraal daarin staan poppenhuizen, naar ook modellen van werkplaatsen en winkels en andere miniaturen. Aan de expositie (10 juni t/m 2 september 2023) is een scholenwedstrijd verbonden en kan er in het museum ook een spannend detectivespel worden gespeeld.

MINIATUREN
Poppenhuizen hebben altijd een aantrekkingskracht op meisjes, maar ook jongens kunnen er bijzonder in geïnteresseerd zijn. Ze roepen een stukje nieuwsgierigheid op. Er zijn dan ook vaak heel fraaie exemplaren bij. Ook in de expositie in Museum De Koperen Knop zult u uniek materiaal tegenkomen. Datzelfde geldt voor werkplaatsen, winkeltjes, garages en andere miniaturen. Niet allen voor jongens boeiend, maar ook veel meisjes beleven er plezier aan. Museum De Koperen knop heeft een aantal zeer fraaie exemplaren op de kop weten te tikken, waardoor er een kwalitatief hoogstaande expositie ontstaat, die tegelijkertijd vanwege de herkenbaarheid heel dicht bij de bezoekers zal staan.

In de zomermaanden komen altijd veel gezinnen naar het museum. Volwassenen zullen verrast zijn over wat er te zien is. Het zal bij hen gevoelens van nostalgie naar boven brengen. Ook de jongeren krijgen bij deze expositie volop de gelegenheid om te genieten.

SCHOLENWEDSTRIJD EN DOE-ACTIVITEITEN
De samenleving van dit moment is erop gericht om kids al op jonge leeftijd in contact te brengen met techniek. Door bij de expositie een wedstrijd tussen scholen te organiseren, doet ook het museum hieraan mee. Met medewerking van instellingen als School & Bedrijf, Sterk Techniek Onderwijs en MC Forte, krijgen de deelnemende scholen een werkpakket.


Leerlingen maken daarmee uit een oud apparaat een ‘apparatement’, dat wordt beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit ‘de techniekmeesters’ en dan volgt de prijsuitreiking. De mooiste resultaten worden in de expositie opgenomen. Ook zijn er enkele poppenhuizen en andere modellen, waarmee gespeeld kan worden.  Gedurende de hele expositie is bij het museum een spannend detectivespel en is er een expositiespeurtocht. Zo maken de kids kennis met een stuk luxe speelgoed uit het verleden.

HET MUSEUM
De Koperen Knop is gevestigd in een voormalige boerderij die kort na de tachtigjarige oorlog is gebouwd. Naast een expositieruimte is er een permanent ingericht voorhuis, zijn er bijgebouwen, waaronder een smederij, een hoepelmakerij, een wagenschuur en een stookhuisje. Achter het museum is een grote museumtuin, er is een museumcafé en een gezellige theetuin. Het museum (Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam) is open van dinsdag t/m vrijdag van 13-17 uur en zaterdag van 11-17 uur.  In juli en augustus ook op maandag van 13-17 uur.