Expositie PERSGLAS   

Persglas is een glassoort dat wordt geperst in een tweedelige mal. Door het na te bewerken ontstaat een product zonder gietnaden. Het wordt zowel ambachtelijk als fabrieksmatig geproduceerd. Over persglas is van 10 februari t/m 11 mei 2024 een expositie in Museum De Koperen Knop te Hardinxveld-Giessendam.

HERKOMST
Van oorsprong wordt persglas al in de 19e eeuw in de VS vervaardigd. Als snel kwam het ook in Europa in zwang, met name in Frankrijk, Bohemen en Zweden. Halverwege de 19e eeuw werd het proces gebruikt voor de maken van goedkoop glaswerk. Maar met de komst van de Art-deco nam de waarde ervan sterk toe.

PROCES
Van een eerst gevormd gipsen object maakt men een afdruk van vormzand. Daar omheen wordt een gietijzeren tweedelige mal (matrijs) gegoten. Deze krijgt een scharnier en wordt door middel van gasbranders op temperatuur gebracht. In de vorm laat men een klodder gesmolten glas zakken. Na aanpersen volgt dan het langzaam afkoelen. Afgekoeld wordt het uit de vorm gehaald en nabewerkt.

DE KOPEREN KNOP
Naast een expositieruimte is er een permanent ingericht voorhuis, zijn er bijgebouwen (smederij, hoepelmakerij, wagenschuur en stookhuisje). Achter het museum is een grote museumtuin en er is een museumcafé. Het museum is open van dinsdag t/m vrijdag van 13-17 uur en zaterdag van 11-17 uur. Meer weten? Kijk dan op de website www.koperenknop.nl.