In het voorjaar van 2020 komt Museum De Koperen Knop met een bijzondere textiele expositie, getiteld Duizend Speldenprikken. Deze expositie wordt verzorgd door zeven kunstenaars, die verenigd zijn in de groep StiQS. Zeven gedreven vrouwen, die met elkaar aantonen dat textiel wel degelijk een onlosmakelijk deel uitmaakt van de kunstuitingen anno nu.

TEXTIELE KUNST
De zeven kunstenaars van StiQS hebben textiel al lang voordat het (weer) in het middelpunt van de kunstwereld kwam te staan als hun medium gekozen. Textiel is na de jaren zestig van de twintigste eeuw, waarin het experiment hoogtij vierde, verbannen uit de kunstwereld. Textiel werd in die jaren zestig als te ambachtelijk beschouwd om kunst te kunnen zijn. Maar daarin kwam verandering. Rond 2000 werd textiel opnieuw een basismateriaal dat ook in musea weer als kunst gepresenteerd wordt. Vaak werd in het begin daarbij nog uitgegaan van traditionele technieken. Maar de traditie is intussen in het visuele beeld losgelaten, waardoor de textiele werken volkomen bij de huidige tijd horen. Een goed voorbeeld daarvan geeft het werk van de Textielgroep StiQS, die bestaat uit Teuny Bakker, Gonny de Bekker, Flox den Hartog Jager, Marga Lansink, Nettie Ploeg, Marieke Steenhorst en Astrid Streng. Gedreven textielkunstenaars!

DE EXPOSITIE
De op een bijzondere wijze door gedrevenheid van de groep ontstane kunst is van 5 maart tot en met 18 april 2020 in Museum De Koperen Knop te zien. Daarbij wordt duidelijk dat textiel als medium een aantal unieke eigenschappen heeft, waarvan kunstenaars goed gebruik maken. Allereerst de vele technieken waarmee je textiel kunt bewerken. Maar ook de gelaagdheid van beeld en steken en de tactiliteit, hoe textiel aanvoelt, en de aaibaarheid. Deze aanvoelende tactiliteit verbergt de subtiel kritische noot, die de kunstenaars soms in hun werk leggen, waardoor deze wordt verfijnd tot een speldenprik. Het vereist tijd en geduld van de toeschouwer om deze speldenprikken te kunnen lezen en duiden. Tijd, geduld en de duizend speldenprikken zijn ook nodig om de werken te maken. Textielkunst kan immers daarom met recht slow art genoemd worden.

HET MUSEUM
Museum De Koperen Knop is gevestigd in een statige boerderij in Hardinxveld-Giessendam (Binnendams 6, 3373 AD). Voor inlichtingen mailt u koperenknop@koperenknop.nl, belt u met 0184-611366 of kijkt u op de website www.koperenknop.nl. Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum heeft ook een permanent gedeelte, bijgebouwen, een museumcafé met terras en meer. Laat u eens verrassen in een bijzondere ambiance.